top of page

Rezultati okrogle mize AGRA 2017 in predstavitev raziskave o nepoštenih praksah in nedovoljenih ravn


Dr. Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano je imel v ponedeljek, 28.8.2017 na sejmu AGRA 2017 enega najodmevnejših dogodkov tega dne, in sicer okroglo mizo z naslovom: Ali je priglasitev sumov nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo RS za varstvo konkurence učinkovit ukrep?

Na okrogli mizi so predstavniki Agencije RS za varstvo konkurence predstavili sektorsko raziskavo o domnevnih nepoštenih praksah, ki so jo uvedli na podlagi priglasitve sumov nepoštenih praks s strani varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. V raziskavi so se potrdili sumi nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj, vendar je potrebno za sodni pregon le-teh dopolniti Zakon o kmetijstvu v delu, ki govori o nedovoljenih ravnanjih.

Potrebo po spremembi zakonodaje sta zaznala tudi ministra, pristojna za kmetijstvo in trgovino in javno soglašala, da se nemudoma pripravi predlog spremembe zakona in se sprejme še v tem mandatu aktualne vlade. Po polovici mandata varuha ugotavljamo, da so različne inštitucije ugotovile podobna nepoštena ravnanja zlasti trgovskih verig, vendar skladno z zakonodajo ne moremo uvesti sodnega pregona.

Kot varuh upam, da bomo do konca mojega mandata vendarle spremenili zakonodajo in prišli do sodnega pregona nepoštenih praks.

PRILOGE: predstavitve z dogodka

1. Ali je priglasitev sumov nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo RS za varstvo konkurence učinkovit ukrep (Klikni za datoteko s predstavitvijo)

2. Rezultati raziskave NPP (Klikni za datoteko z raziskavo)


bottom of page