top of page

Prakse in primeri, ki negativno vplivajo na odnose v verigi na področju sadjarstva

Updated: May 6, 2020

V zadnjih mesecih se v različnih slovenskih trgovinah prodajajo slovenska jabolka različnih proizvajalcev in dobaviteljev in različnih blagovnih znamk. Kar vnaša dvome v verigo, so cenovna nesorazmerja in samo označevanje. Na spodnjih fotografijah je nekaj primerov:


Nepravilno označevanje sheme IK (Izbrana kakovost Slovenija). Označevanje je pomanjkljivo, saj ne vsebuje znaka Izbrana kakovost Slovenija. Zavajanje kupcev.


Ali so zadaj resnično jabolka sorte elstar? Reklamno označbo je mogoče poljubno premikati.Shemo Izbrana kakovost Slovenije za sadje so potrdili vsi deležniki v prehranski verigi. Od pridelovalcev do trgovcev. Zato so takšni primeri destimulativni za prihodnost uveljavljanja te označbe.


Predlagam, da se deležniki, ki so sodelovali pri uveljavitvi sheme Izbrana kakovost za sveže sadje in predelane proizvode iz svežega sadja (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, trgovinska zbornica in Zadružna zveza Slovenije), dogovorijo kako odpraviti nastale razmere.


Igor Hrovatič, l.r.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

Comments


bottom of page