top of page

Vabilo na okroglo mizo: Kaj o odnosih v verigi preskrbe s hrano pravijo drugi?(AGRA, 22.8. ob 10h)


Veriga preskrbe s hrano je ena izmed najpomembnejših strateških verig vsake države. Nedvomno je trdnost te verige in samooskrba s hrano pogoj za suverenost in neodvisnost ter trajnostni razvoj Slovenije. Zato moramo vsi deležniki v verigi in vse podporne inštitucije opraviti svoje delo z namenom zagotavljanja vzdržnosti verige preskrbe s hrano in še večje prehranske varnosti. Po enoletnem delu v funkciji varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano ocenjujem, da je le-ta v Sloveniji zelo raznolika z različnimi tipi odnosov med posameznimi partnerji. Nedvomno se partnerji med sabo dogovarjajo o različnih pozitivnih praksah, saj vendarle te prakse utrjujejo verigo. Žal pa ne moremo mimo pomisleka, da v slovenski verigi preskrbe s hrano obstajajo tudi nepoštene prakse. In osebno ocenjujem, da so odnosi v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji drugačni kot v drugih panogah ali celo v drugih državah v isti panogi. Odnosi v vsaki verigi in tudi v verigi preskrbe s hrano pogosto vplivajo na dolgoročnost sodelovanja med posameznimi partnerji. Vplivajo na zaupanje, kakovost in odličnost, razvoj ter nenazadnje celo na obstoj. Zato je pomembno motivirati deležnike k vzpostavljanju pozitivnih praks in odnosov, ki bodo dolgoročno utrdili vsakega od partnerjev in medsebojni odnos. Prepričan sem, da je pot do še boljših odnosov v verigi preskrbe s hrano ravno preko boljšega medsebojnega poznavanja ter najprej odkritega in poštenega dialoga. Na tej poti nam lahko pomagajo tudi zunanji strokovnjaki, ki niso neposredno udeleženi v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji. Da bomo bolje razumeli odnose v verigi preskrbe s hrano je prav, da le-te presvetlimo iz različnih zornih kotov. Zato organiziramo:

OKROGLO MIZO Z NASLOVOM: KAJ O ODNOSIH V VERIGI PRESKRBE S HRANO PRAVIJO DRUGI?, KI BO V PONEDELJEK, 22.8.2016 OB 10:00 URI NA SEJMU AGRA 2016 V DVORANI 2.

Udeležba na okrogli mizi je brezplačna, zato ste vljudno vabljeni.

dr. Jože Podgoršek, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano DNEVNI RED: 9:50 – 10:00: Prihod udeležencev 10:00 – 10:15: Pozdravni nagovori mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo 10:15 – 12:00: Moderirana okrogla miza MODERATOR: Marjeta Šoštarič, novinarka časnika Delo Uvodni prispevek: Janja Kokolj Prošek, MKGP in dr. Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano SODELUJOČI:

  • Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, dr. Tatjana Zagorc, direktorica

  • Trgovinska zbornica Slovenije, predstavnik,

  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, predstavnik,

  • Zadružna zveza Slovenije, Peter Vrisk, predsednik,

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Jernej Tovšak, v.d. generalnega direktorja za notranji trg,

  • Agencija RS za varstvo konkurence, Andrej Matvoz, v.d. direktor,

  • Specialistka za gospodarsko pravo, mag. Marija Bukovec Marovt, odvetnica

  • evropski poslanec dr. Igor Šoltes,

  • Kmetijsko gozdarska zbornica avstrijske Koroške, predstavnik,

12:00 – 12:20 Razprava

VABLJENI!


bottom of page