top of page

Izjava Varuha v zvezi s prekinitvijo pogovorov o letošnji ceni pšenice


Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano je izredno presenečen, da je v pogovorih o oblikovanju letošnje cene pšenice prišlo do prekinitve razgovorov med deležniki v žitni verigi. Žitna veriga je ena najstarejših prehranskih verig v Sloveniji, vse do letos so deležniki v njej dosegli dogovor glede odkupne cene pšenice, služila pa je tudi kot dober primer za ministrstvo za kmetijstvo, ki je spodbujalo njeno delovanje.


Žitna veriga je bila ves čas do sedaj primer kako lahko deležniki dosežejo dogovor in "spravijo pod streho" vsakoletno žetev. Odpoved sodelovanja enega dela deležnikov ne pomeni samo odpovedi v tem letu, temveč bo to imelo posledice tudi v prihodnje. Predvsem posledice pri odnosih med deležniki, voljo in pripravljenost za sodelovanje v prihodnje, verjetno pa bo to povzročilo tudi spremembe pri organiziranju in izvajanju žetve ini prodaje pšenice v naslednjih letih.


Če sem kot varuh lansko leto pozdravil dosežen dogovor kot primer dobre prakse, v letošnjem letu izražam nezadovoljstvo ob tem kar se je dogodilo.


Predlagam in pozivam vse deležnike v žitni verigi, da obnovijo pogovore in zaključijo letošnjo žetev z dogovorom.



Igor Hrovatič Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

bottom of page