top of page

Problematika akcijske ponudbe hrane

Izjava za javnost - Problematika akcijske ponudbe hrane



Včeraj in danes je več organizacij kmetov (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine) izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe prehranskih izdelkov, konkretno govejega mesa. Dva trgovca namreč v akciji (ki se bo pričela 19. 01. 2022) ponujata goveje stegno BK, IK Slovenija po izredno nizki ceni, po kateri tako kvalitetnega mesa z blagovno znamko IK Slovenija, ni mogoče pridelati/vzrediti. Takšen način ponudbe razvrednoti delo rejcev (pridelovalcev), ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, tudi s sumom o dumpingu.


Da bi se vzpostavili pozitivni odnosi, pozitivno poslovno okolje ter pošteni odnosi in razmerja med deležniki preskrbe s hrano, bi moral biti potrošnik seznanjen, tudi preko trgovskih katalogov, posameznih akcij, o sledljivosti, informaciji, da so vsi deležniki v tej verigi poslovali pošteno in da je tudi pridelovalec (v konkretnem primeru rejec) prejel pošteno plačilo za svoje blago.


Tako v interesu rejcev kot potrošnikov je, da je poznana sledljivost mesa. Ravno tako je v interesu vseh, da je v razmerah kakršne vladajo danes na področju oskrbe s hrano, zagotovljena transparentnost in pošteni pogoji poslovanja.


Zaradi tega poziv, predvsem trgovini, da v svoje oglaševalske kampanje vključijo tudi informacije o POŠTENEM poslovanju v verigi preskrbe s hrano.



Igor Hrovatič Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano


bottom of page