top of page

Vzpostavitev odpornega in trajnostnega prehranskega sistema za prihodnost

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je predstavil drzno vizijo za preoblikovanje kmetijstva, ribištva in prehranskih sistemov EU, da bi bolje obvladovali krize in hkrati zagotavljali trajnostnost. Mnenje Spodbujanje trajnostnih in odpornih prehranskih sistemov v času krize, za katerega je zaprosilo madžarsko predsedstvo, je bilo sprejeto na oktobrskem plenarnem zasedanju. Ti predlogi, ki se osredotočajo na prehransko varnost, pravičen dohodek za proizvajalce, okoljsko odpornost in naslednjo generacijo proizvajalcev hrane, EU ponujajo jasno pot do vzpostavitve prehranskega sistema, ki ne bo le preživel nenehnih izzivov in kriz, temveč bo tudi dolgoročno uspešen.


1. Sklepi in priporočila


1.1 V tem mnenju so opredeljene ključne značilnosti trajnostnih in odpornih prehranskih sistemov in podani predlogi politik za njihovo spodbujanje ter za krepitev orodij EU za krizno upravljanje. V prehranskih sistemih je bilo čutiti posledice povečanega tveganja za kmete ter prehransko varnost in suverenost EU v času pandemije COVID-19, podnebne krize in energetske krize, ki je nastala zaradi vojne v Ukrajini.


1.2 Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) meni, da morajo biti kmetijska, ribiška in prehranska politika EU bolje pripravljene na prilagajanje nenehnim izzivom, s katerimi se soočajo ti sektorji. Poleg tega morajo biti konkurenčne, odporne na krize, ekonomsko, okoljsko in socialno trajnostne, prijazne proizvajalcem, osnovane na znanju in sposobne zagotavljati visokokakovostno hrano po konkurenčnih cenah, proizvajalcem pa dober in vzdržen dohodek. To zahteva mehanizme za regulacijo cen hrane, pri čemer je treba upoštevati proizvodne stroške in okoljske standarde, da bi bile tržne cene poštene. Sedanja struktura trga primarnih proizvodov ne služi ciljem, povezanim s trajnostnim razvojem, podnebnimi ambicijami in pravičnim prehodom.


1.3 EESO meni, da je treba:

V zvezi z ekonomskimi instrumenti

  • povečati proračun skupne kmetijske politike (SKP), Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) ter sklopa za prehransko verigo programa Enotni trg, da se zagotovijo ustrezna finančna sredstva za izpolnjevanje potreb po politikah in doseganje ciljev na področju kmetijstva, ribištva in hrane v EU. Znatno je treba povečati kmetijsko rezervo, ki mora postati večletna;

  • sprejeti konkretne ukrepe, da bi bili primarni proizvajalci plačani po poštenih cenah, na primer z uvedbo cenovnih jamstev in urejanjem razmerja moči v prehranski verigi. Opredeliti je treba predhodna objektivna merila za pragove za določanje kriz na trgu;

  • povečati pragove in merila za pomoč de minimis;

  • preučiti in oblikovati vseevropski sistem javnega zavarovanja z visoko stopnjo javnih naložb za primere naravnih nesreč;

  • povečati podporo za zadružne in podobne modele združenj;

  • spodbujati kmetijstvo, ki ga podpira skupnost, kot so vozlišča za živila ter lokalne in kratke prehranske verige, vključno z evropskimi shemami kakovosti in finančnimi spodbudami za te proizvode (na primer zmanjšanje DDV itd.);

  • uvesti orodja in mehanizme, podobne tistim v Franciji, da se spremeni način določanja cen proizvajalcev, pri čemer se morajo upoštevati vsi stroški, da se uravnoteži razmerje moči v prehranski verigi;

  • oblikovati digitalno središče za zbiranje podatkov o cenah in stroških, da se vzpostavi preglednost v verigi preskrbe s hrano;

  • vztrajati pri tem, da bodo standardi zelenega dogovora in strategije „od vil do vilic“, predpisi EU o varnosti hrane ter zdravju živali in rastlin, pa tudi vsi ostali standardi, ki se nanašajo na proizvodnjo in trajnostnost hrane, v celoti vključeni v vse sedanje in prihodnje trgovinske sporazume EU;

  • poenostaviti in odpraviti birokracijo v celotni prehranski verigi;

  • nagrajevati kmete za sekvestracijo ogljika in ogljično učinkovite proizvodne sisteme;


V zvezi z okoljsko trajnostnostjo

  • obnavljati zdravje tal; učinkoviteje izkoriščati vodo z uporabo tehnologij, ki zmanjšujejo njeno rabo, kot je precizno namakanje. To je še posebej pomembno v regijah, ki trpijo zaradi suše;

  • preprečevati selitev virov CO2 s spodbujanjem proizvodnje hrane na površinah, na katerih je ta proizvodnja najbolj ogljično učinkovita;

  • poskrbeti za učinkovito izvrševanje pravil o nepoštenih trgovinskih praksah, vključno s prepovedjo prodaje pod ceno, ter vztrajati pri enotnem izvajanju teh pravil na evropski ravni;


V zvezi s socialno in družbeno podporo

  • okrepiti prehransko varnost in strateško avtonomijo ter povečati odpornost kmetijstva in ribištva z zmanjšanjem odvisnosti od uvoza;

  • spodbujati mlade in ženske s podpiranjem generacijske pomladitve, izobraževanja in usposabljanja;

  • urediti trgovinske tokove, da se preprečijo nepotrebne motnje na trgu;

  • vzpostaviti evropski svet za prehransko politiko kot platformo za krepitev dialoga o vprašanjih, povezanih s hrano, v skladu s predlogom v okviru strateškega dialoga;

  • označevati poreklo surovin in predelanih proizvodov kot možnost za spodbujanje stabilnih odnosov med proizvajalci in industrijo ter način za obveščanje potrošnikov.


Oglejte si vsebino celotnega mnenja:


Povezava na novico na spletni strani:


Branko Ravnik

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

Comments


bottom of page