top of page

Vabilo na novinarsko konferenco


VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano (VSEM MEDIJEM)

Veriga preskrbe s hrano v Sloveniji je živ sistem medsebojnih interakcij, dogovorov in poslovnih dogodkov. Temelji na odnosih med posameznimi partnerji in zato odnosi nedvomno odločilno vplivajo na trdnost in trajnost verige. Zaradi izrazite pogajalske premoči le nekaterih deležnikov v verigi se v medsebojnih odnosih pojavljajo nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja, na katere pa prizadete stranke zaradi strahu pred izgubo posla le redko opozarjajo, pa še to z veliko previdnostjo.

V letu 2017 smo nadaljevali s spremljanjem odnosov med deležniki v verigi preskrbe s hrano. Še vedno ugotavljamo, da nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja obstajajo in negativno vplivajo na šibkejše člene – pogajalce. Prav tako ugotavljamo, da se proti nepoštenim praksam in nedovoljenim ravnanjem lahko učinkovito borimo z inovativnostjo prehranskih izdelkov. Kajti, tisti dobavitelji, ki so uspeli razviti prepoznaven in iskan izdelek ter dobro pozicionirati svoje podjetje/gospodarstvo na slovenskem trgu, so bistveno manj pod pritiski k uveljavljanju nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj.

V tem letu je s sektorsko raziskavo intenzivno raziskovala nepoštene prakse tudi Agencija RS za varstvo konkurence. Prve izsledke te raziskave so predstavili na okrogli mizi z naslovom »Ali je priglasitev nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo RS za varstvo konkurence učinkovit ukrep?«, ki smo jo organizirali v sklopu sejma AGRA. V raziskavi so se potrdili sumi obstoja nepoštenih praks, vendar še vedno nimamo pravega pravnega okvirja za učinkovito preprečevanje le-teh.

Svoje delo na mestu varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Vam želim predstaviti na novinarski konferenci. Predstavil Vam bom nove primere dobrih praks v medsebojnih odnosih in nekatere poskuse praks, ki jih opredeljujem kot nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja. Kljub precej širokemu spektru že podanih informacij me še vedno presenetijo novi poskusi in nova dejstva.

Novinarska konferenca bo potekala

v torek, 10. oktobra 2017, ob 11.00 uri v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (sejna soba 141, I. nadstropje), Dunajska 22, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

Dr. Jože Podgoršek, l.r.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

bottom of page