top of page

Problematika (ne)prodaje krompirja




Pridelovalci krompirja se soočajo z za ta čas, velikimi količinami neprodanega krompirja, ki se nahaja v njihovih skladiščih in izgublja na kvaliteti in vrednosti. Na drugi strani pa je mogoče na trgovinskih policah videti in kupiti krompir iz tujine (Francija, Španija, Egipt), ki pa naj bi bil kvalitetnejši in pri potrošnikih bolj iskan.


Cilj prehranske verige s krompirjem mora biti oskrba potrošnikov z visokokvalitetnimi izdelki, ki bodo iskani pri potrošnikih, brez goljufanja in podtikanj. Dogajala so se tudi nedovoljena ravnanja. Kot varuh sem imel priložnost najti in videti, da je trgovina pod oznako slovenski krompir ponujala krompir iz tujine. Trgovca sem na to opozoril. Napako je popravil.


V dani situaciji je potrebno težavo rešiti z dogovorom deležnikov v verigi in vanj vključiti stroko zaradi ustreznih tehnologij pridelave, sortnega izbora itd. in državo (Vlado RS oz. pristojno ministrstvo za kmetijstvo) zaradi ublažitev posledic, ki so nastale tudi zaradi epidemije COVID-19. Tako kot za ostale sektorje, bi bilo potrebno rešitev iskati tudi z dodatnimi ukrepi za sektor krompir, ki bi bili vključeni v naslednji paket protikoronske zakonodaje.


Igor Hrovatič Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano


bottom of page